Historien til Papillon og Phalene

Papillon er fransk og betyr sommerfugl. Ser man på en Papillon så kan man virkelig se likehetstrekk til en sommerfugl, så dette navnet passer bra.
Phalene betyr nattsommerfugl, og dette skyldes nok at ørene henger ned. Det blir en annen profil.

Opprinnelse

Det antas at hundene opprinnelig stammer fra Øst-Asia, men at de først fikk det karakteristikk utseende når de havnet i Europa og da spesielt i Frankrike. Hundene antas å ha blitt ført inn i Europa via Italia og Spania. Så kom den til Frankrike og Belgia hvor den virkelig fikk fotfeste.

Rasen begynner å dukke opp på bilder fra 1500-tallet, noe som viser en økende populariteten. Flere verdenskjente kunstnere har foreviget hundene sammen med kjente adelige figurer. Dette er kunstnere som van Dyck og Rubens.

Noen kilder mener at Marie Antoninette hadde en slik hund med seg da hun var holdt fange under den franske revolusjonen og at hun til med hadde en slik hund med seg da hun gikk til sin død. Dette er lite sannsynlig, men det viser hvor populære disse hundene var på denne tiden.

Stående ører kom mot slutten av 1800-tallet

Det var en hund som ligner mye på Phalenen som var populær i begynnelsen, men det begynte etter hvert å bli populært med stående ører og andre uttrykk.

Fra slutten av 1800-tallet så ser man at papillon kommer sterkere og sterkere. Denne rasevarianten ble først anerkjent som en egen rase i 1935. Samme året ble også Papillon Club of America dannet.

Utstillingskriterier

Mange ønsker å stille ut disse hundene og de her veldig populære i utstillingsringen. Samtidig så er det en del problemer knyttet til rasestanderen. Noen ønsker å dømme dem sammen, men andre ønsker å ha to separate raser, som dømmes hver for seg.

Dette har skapt konflikter i miljøet og det er opptil hver enkelt land hvordan de håndhever dette. I USA og England så blir de bedømt sammen, mens i Norge har de både vært bedømt sammen og separat.

Rasestandarden

Begge variantene er små, med en lett rektangulær kropp. De har en lang pels, med fluffy uttrykk. Ansiktet gir et lett sommerfugl uttrykk, noe som er spesielt tydelig i papillonen med de stående ørene.

De siste årene så har man avlet frem en enda mindre variant av disse hundene; nemlig en tekopp variant. Så i dag finner man to størrelsestyper: tekopp og toy.

Toy varianten ligger på mellom 2,5 til 5 kilo. Tispene er gjerne litt tyngre enn hannene, noe som har med muligheten til å bære frem valper. Skulderhøyden er mellom 20 og 28 cm.

Når det kommer til tekopp varianten, så skal denne passe i en tekopp; derav navnet. Denne varianten ligger på mellom 1,5 til 2,5 kg og her er det ingen forskjell mellom hannhund og tisper.

Det er verdt å merke seg at tekopp varianten er sjelden å se i Norge og det har vært rapportert om en del helseproblemer som skyldes at de er så små.

Gemytt

Dette er typiske familiehunder, med et fokus på å tilhøre en familie. Dette er hunder som knytter seg sterkt til familien rundt seg og i mange tilfeller kan de slite med å skulle være alene over lengre tid.

Begge rasevariantene er aktive hunder som trenger mosjon og mental stimulans. Størrelsen gjør at de passer utmerket i en leilighet, men det er viktig å huske at de har behov for å gå tur og være aktiv.

Det er ikke anbefalt å anskaffe seg denne type hund hvis man har små barn. Små hunder, slik som papillon og phalene vil ofte bli stresset av å være rundt små barn. De er også sårbare for å skulle bli tråkket på og tåler ikke spesiell røff behandling.

Papillon og Phalene er svært glad i fart noe som gjør at de er fungerer utmerket på en agility bane eller andre, lignende idretter.